Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Η σημασία του παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία




Οι γονείς ακούν συχνά για τη σημασία που έχει το παιχνίδι στη ζωή ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας. Το παιχνίδι με τις κούκλες ή τα αυτοκινητάκια δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σχέση με την ακαδημαική γνώση που θα χρειαστεί να έχει το παιδί στο νηπιαγωγείο. Άρα γιατί το παιχνίδι είναι σημαντικό ούτως ή άλλως;

Το παιχνίδι είναι το θεμέλιο της γνώσης για τα μικρά παιδιά κι όταν δίνουμε στα παιδιά τον απαραίτητο χρόνο και λίγα βασικά παιχνίδια, τους προσφέρουμε αμέσως και πολύτιμες διδακτικές εμπειρίες. Όταν τα παιδιά παίζουν με συνομηλίκους τους ή ενήλικες, ενθαρρύνεται η γλωσσική επικοινωνία και η χρήση λεξιλογίου. Το παιδί ακούει και συνειδητοποιεί τη γλώσσα χωρίς καν να το αντιλαμβάνεται. Με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα για να εκφράζεται και να ανακαλύπτει καινούργιες λέξεις, ακούγοντας και τη σωστή χρήση της γλώσσας κάθε φορά, την οποία αργότερα χρησιμοποιεί και το ίδιο.

Επιπλέον, τα παιδιά έχουν ζωηρή φαντασία και έντονη δημιουργικότητα την οποία όμως δεν έχουν την ευκαιρία να εκφράζουν εύκολα, παρά μόνο μέσα από το παιχνίδι. Γι’ αυτό το λόγο, θα εκπλαγείτε αν δώσετε στο παιδί σας μερικά ερεθίσματα, όπως ένα άδειο κουτί, μερικά φρούτα και μια σακούλα. Το παιδί θα “παίξει” το μανάβη και εσείς θα χαμογελάσετε αναλογιζόμενοι πώς σκέφτηκε μόνο του κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα συμβεί αν του δώσετε λίγες ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους κι ένα κομμάτι χαρτί ή μια καθαρή επιφάνεια. Το πιο πιθανό είναι να δημιουργήσει απίθανα πράγματα, αφήνοντας σας άφωνους!

Παίζοντας με αυτοκίνητα, φορτηγά και τρένα, καθώς και με ζωάκια, τα παιδιά μαθαίνουν καινούργιες λέξεις, μιας και ακούν το όνομα του κάθε πράγματος, τι κάνουν με αυτό και πώς αυτό χρησιμοποιείται. Επιπλέον, τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να δημιουργήσουν όλων των ειδών τα σενάρια για να εμπλέξουν σε μια φανταστική ιστορία τα αντικείμενα του παιχνιδιού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις γλωσσικές ικανότητες. Το παιχνίδι με τις κούκλες δίνει τη δυνατότητα στα κορίτσια να αναπαριστούν κομμάτια της καθημερινής τους ζωής, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις που ακούν στο σπίτι τους ή στο παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο που πηγαίνουν.

Το απλό παιχνίδι με τα τουβλάκια βοηθά τα παιδιά να μάθουν να λύνουν προβλήματα, διότι πρέπει να σκεφτούν πώς τα τουβλάκια θα ισορροπήσουν, πόσα πρέπει να μπουν σε κάθε γραμμή χωρίς να πέσει το κάστρο, πόσο ψηλός θα είναι ο πύργος και πολλά ακόμα. Τα παζλ είναι ένας ακόμα πολύ δημιουργικός τρόπος παιχνιδιού των παιδιών, καθώς μαθαίνουν τα διάφορα σχήματα, ανακαλύπτουν πώς πρέπει το ένα σχήμα να εναρμονιστεί με το άλλο για να μπουν τα κομμάτια στη σωστή τους σειρά, ενώ η δημιουργία ενός παζλ μπορεί να γίνει πολύ ωραία αφορμή για μια συζήτηση του παιδιού με τον γονέα.

Τελικά, το παιχνίδι φαίνεται να έχει πολύ μεγαλύτερη διδακτική αξία για τα παιδιά που βρίσκονται στην ηλικία του παιδικού σταθμού και του νηπιαγωγείου από ό,τι του δίνουμε μέχρι τώρα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναλογιστούμε, αν θέλουμε τα παιδιά μας να προοδεύουν και να αναπτύσσονται με το σωστό τρόπο.

Απόδοση και προσαρμογή από εδώ: http://www.education.com/magazine/article/play-preschool-matters/?page=2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου