Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Δημιουργήστε με τα παιδιά το δικό σας αετό!



Η Καθαρά Δευτέρα έρχεται και εμείς πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι για τα Κούλουμα! Οι μέρες της αποκριάς πέρασαν κι αφού βάλαμε πίσω στην ντουλάπα τις αποκριάτικες στολές μας ήρθε η ώρα να τιμήσουμε τα έθιμα της εποχής. Την Καθαρά Δευτέρα, πριν καθίσουμε στο σαρακοστιανό τραπέζι για να απολαύσουμε τον ταραμά, τη λαγάνα, τον χαλβά και τα θαλασσινά, κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στο πάρκο και πετάμε τον αετό μας. Μια παράδοση που λέγεται ότι έρχεται από την αρχαιότητα, ένα έθιμο που διατηρείται πολλές δεκαετίες ζωντανό δηλώνοντας ότι μαζί με τον αετό που ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό και πετάει, έτσι αναπτερώνεται και η ψυχή μας στην αρχή της σαρακοστής, προσπαθώντας να γίνει ανάλαφρη σαν τον αετό για να φτάσει όσο γίνεται ψηλότερα, κοντά στο Θεό.

Υπάρχουν πολλών ειδών αετοί, μικροί, μεγάλοι, μονόχρωμοι, πολύχρωμοι, με σχέδια ή χωρίς, με μακριά ουρά ή πιο κοντή, όμως ο καλύτερος αετός είναι πάντα αυτός που μπορούμε να φτιάξουμε με τα χεράκια μας, απολαμβάνοντας όχι μόνο την ύψωσή του αλλά και τη δημιουργία του.

Για να φτιάξετε έναν αετό θα χρειαστείτε:

- χαρτί της επιλογής σας ή ακόμα και μια πλαστική σακούλα που σας αρέσει
- ένα ψαλίδι
- κόλλα ή σελοτέιπ
- σπάγγο ή σχοινί
- μολύβι
- κομμάτια ξύλου για τους άξονες του αετού

Δημιουργήστε τον αετό σας:

- Πάρτε το χαρτί ή τη σακούλα και ανοίξτε την σε ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο, χωρίζοντας το σε δυο ίσια κομμάτια.
- Με το μολύβι σχεδιάστε δυο τρίγωνα, ένα σε κάθε πλευρά του χαρτιού, όπως αυτά που φαίνονται στην εικόνα 1.
- Διπλώστε το χαρτί στα δυο και έπειτα διπλώστε και κόψτε τις πλευρές που περισσεύουν από τα τρίγωνα, ώστε να μείνουν μονάχα τα τρίγωνα που σχηματίσατε.
- Ενώστε τα δυο τρίγωνα όπως φαίνεται στην εικόνα 5 και κολλήστε τα είτε με σελοτέιπ είτε με κόλλα.
- Πάρτε τα δυο κομματάκια ξύλου και κολλήστε τα οριζόντια και κάθετα, όπως δείχνει η εικόνα 7 προκειμένου να σχηματιστεί ένας σταυρός κι ο αετός σας να σταθεροποιηθεί.
- Κάντε δυο τρύπες προς το κάτω μέρος του αετού για να κρεμάσετε το σπάγγο ή το σκοινί κι ο αετός σας είναι έτοιμος!



Ο παιδικός σταθμός-νηπιαγωγείο Ludus στο Μαρούσι σας εύχεται... καλές πτήσεις! Μην ξεχνάτε: μακριά από τα καλώδια της ΔΕΗ!

Περιμένουμε τα νέα σας την Τρίτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου