Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Κριτήρια επιλογής παιδικού σταθμού

 Ο παιδικός σταθμός αποτελεί το πρώτο πλαίσιο στο οποίο το παιδί μεταβαίνει καθώς αποχωρίζεται την ασφάλεια της οικογένειάς του. Στο σημείο αυτό ξεκινάει η όμορφη διαδρομή όπου το παιδί μαθαίνει να γίνεται μέλος της ομάδας, μαθαίνει να συνεργάζεται, να μοιράζεται, να διεκδικεί και να επικοινωνεί με τους κανόνες που ορίζει η ομάδα. Ακόμα, μαθαίνει να αυτοεξυπηρετείται, να αποκτά μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσα από τα πράγματα που μαθαίνει να καταφέρνει και φυσικά να εμπλουτίζει το αντιληπτικό του πεδίο μέσα από τα ερεθίσματα και τις γνώσεις που του προσφέρει ένας καλά οργανωμένος παιδικός σταθμός.



 Ποια χαρακτηριστικά όμως του πλαισίου χρειάζονται προσοχή από τους γονείς στην επιλογή τους;
  •  Η διαμόρφωση του χώρου του παιδικού σταθμού είναι ένα σημείο το οποίο χρειάζεται να προσέξουν οι γονείς. Η ασφάλεια τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του σταθμού θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη. Ο κήπος χρειάζεται να είναι μεγάλος για να μπορούν τα παιδιά να τρέχουν και να εκτονώνουν την περίσσια ενέργεια που διαθέτουν και αδυνατεί το διαμέρισμα της οικογένειας να προσφέρει. 
  • Η καθαριότητα επίσης του σταθμού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τους γονείς, όπως και το τι περιλαμβάνει το διατροφικό πρόγραμμα των παιδιών. 
  • Ο  αριθμός των παιδιών μέσα σε κάθε τάξη καλό είναι να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλος καθώς αυτό δίνει την δυνατότητα στον παιδαγωγό να γίνει πιο αποτελεσματικός στο ρόλο του και άρα ωφελούνται περισσότερο τα παιδιά.
  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα χρειάζεται  να περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες και μέσα από έναν βιωματικό τρόπο να βοηθά τα παιδιά να μαθαίνουν και να εξελίσσονται. 
  • Η δυνατότητα συνεργασίας του σταθμού με  ψυχολόγο αποτελεί επίσης μία παράμετρο που χρειάζεται να διερευνήσει ο γονιός.
  • Καλό είναι τα  πρόσωπα που εργάζονται στον σταθμό να μην αλλάζουν συχνά καθώς αυτό δεν δίνει τη δυνατότητα στην ομάδα των παιδαγωγών να δημιουργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης  και συνεργασίας, βασικών στοιχείων για την ομαλή λειτουργία του σταθμού.
  • Τέλος, εκτός από το κλίμα που επικρατεί στο σταθμό, απαραίτητο είναι επίσης να αξιολογήσουμε το πώς νιώθουμε εμείς στην επαφή μας με τα πρόσωπα του σταθμού.  Είναι σημαντικό να έχουμε απέναντί μας ανθρώπους υπεύθυνους, κατάλληλα καταρτισμένους στο αντικείμενό τους, που διαθέτουν ζεστασιά και κατανόηση για τα παιδιά και για τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν.  

 Η  καλή συνεργασία ανάμεσα στους γονείς και τον σταθμό μπορεί να διασφαλίσει ότι τα προσχολικά αυτά χρόνια θα αποτελέσουν μια εμπειρία γεμάτη πλούσια συναισθήματα για τα παιδιά και θα τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις νοητικές και τις συναισθηματικές τους δεξιότητες.

 Ελισάβετ Πατμανίδη                                
Ψυχολόγος-Ψυχοπαιδαγωγός
BA Psychology-Criminology
MSc in Education in Child Development

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου